Installatietechniek

Installatietechniek vult het gebouw aan wat betreft de verzorging van een goed binnenklimaat. Het aantal beschikbare technieken is de laatste decennia sterk toegenomen en biedt meer mogelijkheden voor een energiezuinig gebouw. Mits op de juiste manier toegepast. Installatietechniek voor de opwekking van hernieuwbare energie speelt een steeds belangrijkere rol, ook in gebouwen. Niet alleen voor het binnenklimaat maar ook voor de terugdringing van het gebruik van fossiele energie.

#3.1 – Basislast voor warmte
Voor energieconcepten met warmtepompen of warmte/kracht-koppeling is het van belang voor de haalbaarheid om te weten hoe groot de basislast voor warmte is. Warmtepompen en warmte-kracht zijn (nog) relatief dure installatietechnieken. Daarom is het zaak om het daarvoor benodigde vermogen te minimaliseren en de bijdrage van deze technieken te maximaliseren. Lees meer.

#3.2 – Hernieuwbare energie in de gebouwde omgeving: zonne-energie en biomassa
Welke PV-panelen zijn er tegenwoordig? Hoeveel PV-panelen heb je nodig? En hoe kunnen die het beste worden geïntegreerd in het gebouwontwerp? Maar vergeet zonneboilers niet. Saldering is nog gegarandeerd tot 2018. De afstemming van een PV-systeem op je eigen energiebehoefte garandeert beter de terugverdientijd. Lees meer.

#3.3 – Warmte/kracht-koppeling in combinatie met photovoltaïsche systemen
Op onze breedtegraad is warmte/kracht-koppeling (WKk) een natuurlijke aanvulling voor Photovoltaïsche zonne-energie (PV) en vice versa. Welke combinatie van WKk en PV past het beste bij jouw situatie? Lees meer.

#3.4 – WarmBouwen
Vergeet opwekkingstechnieken voor warmte. Alles wat je nodig hebt is een pomp waarmee je ’s zomers warmte in de grond brengt en het er in de winter weer uit haalt. Een wandverwarming is het enige installatieonderdeel dat nodig is in de woning. Lees meer.